Monday, January 8, 2007

Kvinners ansvar - "Tant eller tøs"

Jeg har festet meg ved to, i utgangspunktet ulike tekster, de to siste ukene. Den ene teksten heter "Kvinners eget ansvar" og er skrevet av Hilde Haugsgjerd redaktør i Aftenpostens Aftenutgave. Den andre teksten, "Ta meg på rompa!", (kun i papirversjon dessverre) har Hannah Helseth skrevet i spalten "Feminist, javisst!" i Klassekampen.

Hilde Haugsgjerds tekst tar utgangspunkt i at fire kvinner ble voldtatt eller forsøkt voldtatt i nyttårshelgen, men hun går over til å skrive om at kvinner må ta ansvaret for å unngå å bli voldtatt.

Det største ansvaret for å unngå å bli voldtatt på gaten må dessverre kvinner selv ta. Det kan synes urettferdig og opprørende. Men de mest effektive forebyggende tiltak mot overfallsvoldtekter er det de potensielle ofrene selv som kan sørge for. For det handler om å la være å gå alene gjennom byen nattetid. Om å bruke penger på drosje hjem, om å sørge for å få følge med noen, eller om å gå hjem tidlig nok til at det ennå er folkeliv i gatene. Den som vil være mest mulig sikker på å unngå å bli voldtatt av en ukjent, rår selv over de mest effektive tiltakene.

Hva er dette for noe? Hva mener Haugsgjerd med denne teksten? Å komme med råd til kvinner for at de skal unngå å havne i potensielt farlige situasjoner er en ting, en annen ting er det når Haugsgjerd kommer drassende med begrepet "ansvar". Fra å skrive at det er kvinnens ansvar er det farlig kort vei til å snakke om "skyld" og til "hun gikk i miniskjørt og var full derfor ba hun om det"-diskursen. Og det er en svært uheldig vei å gå - særlig når vi vet hvor vanskelig det kan være å få noen dømt for voldtekt og hvor få faktiske voldtekter som ender med anmeldelse. Når kvinnens ansvar fremheves, i den offentlige debatten slik det gjøres her, blir det ikke enklere for voldtatte kvinner å bli kvitt eventuelle skyld- og skamfølelser og tørre å anmelde. Hvis jeg tolker Haugsgjerd velvillig kan jeg lese at hun egentlig mener å gi noen gode råd og tips til kvinner, men jeg vil ikke lese henne så velvillig; hun er journalist - ja til og med redaktør - og burde derfor ha god kjennskap til ordenes makt, og det ansvaret som følger med å bruke dem.

Mørk statistikk
Ifølge Oslopolitiets statistikk over menn som er anmeldt for voldtekt har to av ti menn bakgrunn fra Midtøsten og like mange bakgrunn fra et afrikansk land. Menn med etnisk, norsk bakgrunn utgjør bare en tredjedel. Statistikken skal tas med en stor klype salt. Den dreier seg om anmelde forhold, ikke om dommer eller etterforskede forhold. Men det er sannsynlig at flyktninger fra kulturer med et annet kvinnesyn og et annet forhold til seksualitet enn det "norske", og som bærer på traumer eller lever ustabilt og ensomt i mannsdominerte miljøer, er overrepresentert blant voldtektsmenn i Oslo.

Kulturelle endringer og sosial integrering tar tid. Også derfor er det grunn for kvinner til å unngå å sette seg i situasjoner der man kan bli et potensielt voldtektsoffer. Les mer...

Legg merket til den subtile(?) overskriften på dette avsnittet: "Mørk statistikk". Et typisk "morsomt" journalistisk ordspill: mørk henspeiler her både på at det er en dyster statistikk og at den er preget av menn med "mørk" hudfarge. Det er bare at ordpillet ikke er det minste morsomt. Den språklige forbindelsen som linker mørk hudfarge til det farlige, skummel og skremmende er ufin og ekkel. Det skapes noen mer eller mindre ubevisste assosiasjoner hos leseren jeg tror er svært uheldige. Her er vi igjen tilbake til den makt som ligger i språket - noe Haugsgjerd burde vært seg bevisst. Tekstens konklusjon kan lett leses som: kvinner har selv ansvaret for ikke å bli voldtatt, og det er svarte menn, nærmere bestemt flyktninger fra "andre kulturer" som voldtar. Kvinner, hold dere for Guds skyld unna mørke gater og mørke menn!

Den andre teksten har jeg, imotsetning til Haugsgjerds tekst, bitt meg fast i er fordi jeg synes den er god og tar opp en svært en gjenkjennelig problematikk. Hannah Helseth skriver om hennes erfaring med å delta på Skavlan. Hun var der, fordi hun har jobbet med forebyggende arbeid mot seksuell trakassering i flere år, for å uttale seg om at unge studentjenter hadde reagert på at polske bygningsarbeidere plystret etter dem (det hører med til historien at det ikke bare dreiet seg om plystring , men også om at flere jenter hadde fått ropt seksualiserte betegnelser etter seg). Helseth beskriver hvordan hun led av "post-traumatisk Skavlan-stress" etter sendingen. Hun ble latterliggjort og fremstilt som den kjipe feministen da hun argumenterte for at det å bli plystret etter kan oppfattes ubehaglig.
Elle-redaktør Signy Fardal kunne fortelle at jeg var humorløs og at hun selv ofte tok seg to runder rundt bygningsplasser for å bli plystra på. Publikum lo.
Humoristen Espen Eckbo mente at alle damer dro i skytteltrafikk sørover for å få tilrop og plystring etter seg. Ha-ha-ha!
Jeg derimot, mente at damer som synes det er ubehagelig å bli plystra etter på sin egen arbeidsplass har lov til å reagere. Stille i studio.
Da jeg etterpå så meg selv på tv, tenkte jeg Å faen! Der fikk jeg jammen et
skilt med "Sexnekter!" hengt rundt halsen. For vi er ikke kommet lenger i vårt
samfunn enn at det å reagere mot seksuell trakassering blir latterliggjort. De som ikke er med på plystrefeste er frigide. Og er det en ting man som ung dame ikke skal være, så er det frigid.
Denne latteliggjøringen og det implisitte kravet om at jenter/kvinner skal ta seksualiserte tilnærminger "med et smil" er en ekstremt frustrerende hersketeknikk. Le med ellers er du dust! Jeg skrev om denne hersketeknikken i en tidligere post i forbindelse med "Negerdebatten".

Helseth skriver videre:
De unge jentene jeg intervjuet i forbindelse med en masteroppgave, fortalte
at de pleide å le når gutter klådde på dem eller slo dem. En jente jeg
intervjuet fortalte om en gutt som holdt henne fast mens han klådde henne på
puppene på innsiden av t-skjorta. Hun ville ikke at det skulle skje, men lo mens
hun sa at han skulle slutte.

Hvorfor lo hun? Jeg tror latteren var taktisk. Hun likte ikke det som
skjedde og følte hun måtte si i fra. Men hun kunne ikke si fra for mye, for da
ville hun bli utdefinert fra kjønnsmarkede. Når jenter jeg intervjuet fikk
valget mellom seksuell trakassering eller ikke noe oppmerksomhet valgte de å bli
trakassert.
Dette er det som blir beskrevet som frustrerende "tant eller tøs"-problematikken i Fittstim.
En typisk no-win-situasjon. Enten gå du på akkord med dine egne grenser eller så er du en kjiping.

Så hva er sammenhengen mellom disse to tekstene? De beskriver begge på svært ulike måter hvordan det man kunne tro - eller kanskje for naivt å skrive "tro", men i hvertfall "håpe" - at var gammeldagse, avleggse kvinnediskriminerende holdninger lever i beste velgående i dagens Norge. Jenter og kvinner skal le når de plystres på og grafses på, samtidig som de selv har ansvaret for å unngå å bli voldtatt!

Se andre som har blogget kommentarer til Aftenpostens "Kvinners eget ansvar":
Drusilla: Aftenpostens ansvar
Christina Aamodt: Er det kvinnene selv som skal ta det største ansvaret for å unngå å bli voldtatt?
Iskwew: En håndsrekning til taxinæringa
Fjordfittes: Råd for å unngå voldtekt
Undre: Nattlige tanker om voldtekt og Hilde Haugsgjerds velmenende råd
Hjorthen: Vi drøvtygger voldtektsdebatten

21 comments:

Anonymous said...

Meget viktig debatt! Bra Monica!

Anonymous said...

Flott! Send artikkelen til avisene!

Jan-Helge Svartdahl Thorp said...

Fortsett å spre ditt viktige budskap!

Monica Five Aarset said...

Hei.
anonymous: Takk!
lars: Takk, jeg skal tenke på det.
jan-helge thorp: I likemåte. Jeg er stor fan av din blogg - særlig posten om hvordan homofobi kan kureres. Kanskje du skulle sende den til "Dagen" eller hva nå den avisen heter.

Torill said...

Signy i fotformsko på begynnelsen av åttitallet og Signy i høye hæler og ballkjole på begynnelsen av 2000 tallet er nesten ikke til å kjenne igjen som samme dame :) Hun har vært igjennom en interessant prosess som kanskje ligner litt på AKP-ml'ere som i dag er velstående forsvarere av den personlige eiendomsretten.

Ikke at det egentlig har noe med saken å gjøre!

Monica Five Aarset said...

Hei Torill
Ja, hun har gjennomgått en merkelig transformasjon. Som du sier ikke så mye med saken å gjøre, men vi kan jo gjøre saken til det vi vil. Likte teksten din "More on what women should do". Jeg må lese gjennom Haugsgjords kontrakommentar i Aftenposten - har ikke fått gjort det ennå.

Anonymous said...

linken: Men Fjordfittes blogginnlegg er ikke råd for å unngå Å BLI voldtatt, da tror jeg du har misforstått hele innholdet :)

Monica Five Aarset said...

Hei Anne. Neida jeg har ikke misforstått innholdet - har bare vært ekstremt rask på labben når jeg skrev linken - Det skal selvfølgelig stå "Råd for å unngå voldtekt" :) Fingrene og hodet jobber av og til å være koordinert... Takk for at du påpeker det. SKal rettes opp raskt.

Monica Five Aarset said...

...eh.. Fingrene og hodet jobber av og til UTEN å være koordinert skal det selvfølgelig stå.

Undre said...

Hei, Monica.

Bra tekst!

Det er noe som er rivruskende galt i samfunnet når man nekter å snakke til overgriperne, men i stedet forteller ofrene at de har ansvaret for å ikke gjøre menn til overgripere og skyld om de blir ofre.

JEG BLIR SÅ SINT!

SINT!

Monica Five Aarset said...

Hei
Snakket akkurat med en venninne av meg som hadde opplevd å bli tafset på av menn da hun var på et rehabiliteringssenter. Da hun så fra til personalet der spurte de henne om hun ikkelikte å bli tatt på og forsikret henne smilende om at mennene kun gjorde det fordi hun var så søt....
Ja, det er en psyk verden

Undre said...

For en feighet fra personalet!

Monica Five Aarset said...

Feighet og et typisk "tan eller tøs"-preget syn på kjønnsrelasjoner.

Anonymous said...

Veldig bra! Du setter ord på tanker jeg har hatt lenge lenge, og jeg føler denne skeivheten er å finne i alle aspekter i samfunnet. Fra uskyldige pikers utbretting på nettet til pornoindustrien, og med en gang man er uenig så blir man stemplet som frigid. Jeg er da ikke imot sex, men imot denne skeivheten der kvinner er objekter og menn er iakttaker. Har selv lest rapporter fra både svenske og norske forskere/forskningsråd der gutter er ansiketet mens jenter er kroppen. I forbindelse med alle disse overfallsvoldtekene i det siste så kunne justisministeren Knut Storberget fortelle at gammelmannsholdningen lever i beste velgående i rettsystmet vårt. Skremmende, dette er i 2007!!! Og det er denne holdningen jeg vil til livs. Hvorfor er det alltid snakker om den som blir voldtatt, hva de har på seg, hva de gjorde,osv. Hvorfor skyves ikke ansvaret over på den som voldtar?? De fleste voldtekt skjer i hjemmet av en person som kjenner offeret, hvordan kan dette skje?? Statistikken sier at 1 av 10 har blitt voldtatt, det er jo ekstremt mange!! Hvorfor er ikke disse i fokus, hvem er de og hvilke holdninger har de? Jeg føler at mange skyver ansvaret overet på offeret mens de forklarer offeret at gutter er gutter...... Føler at det gjelder prostitisjon også, har lest mange debatter på nettet og en del menn sier gutter er gutter og hadde det ikke vært for horene så hadde flere blitt voldtatt. Dette skremmer meg fordi det virker som det er mange som virkelig mener dette og samtidig fraskriver ansvaret fra utøverene fordi de ikke klarer og styre tingen de har i mellom beina!!!

Monica Five Aarset said...

Hei
Takk:-) ja, det er ganske skremmende. Jeg tror dette henger sammen med den kjønnede sosialiseringen helt fra tidlig barndom. Jeg synes stadig vekk jeg hører foreldre snakke om at det er vanskeligere å oppdra jenter og at de må passes mer på enn gutter fordi jenter kan bli voldtatt eller bli gravide i ung alder. Men hva med å passe på guttene da? Lære dem ansvar og hvordan de skal forholde seg til jenter og seksualitet? Jeg blir ganske oppgitt...

Anonymous said...

Det jeg syns er trist er at mange kvinner idag har slått seg til ro fordi de tror vi har likestilling idag. Men som du påpeker og som jeg selv også mener, at gammeldagse, avleggse kvinnediskriminerende holdninger lever fortsatt i beste velgående i dagens Norge. Jeg er 100 prosent sikker på at det var kvinner som ropte like høyt som menn at kvinner ikke burde ha stemmerett, og at de hørte til på kjøkkenet. Mange kvinner bør ikke glemme dette, ei heller at vi bør takke de kvinnene (feministene) som gikk i tog for stemmerett for kvinner. Dette ble kanskje litt rotete, men det jeg prøver på er å henvise til er Hilde Haugsgjerds utsagn. Hun er en slik kvinne som sikkert ville ha ropt at det var ukvinnelig å stemme....

Anonymous said...

Hei igjen=) jepp denne kjønnede sosialiseringen helt fra tidlig barndom har jeg lest litt på og i forbindelse med dette så leste jeg en artikkel om forskolelærere og alle de som jobbe i barnehagen som ble filmet mens de jobbet. Etter eksprimentet ble de vist filmen hvorpå de fleste ble meget overrasket over den forskjellen de behandlet guttene og jentene. Altså i utgangspunktet mente de at de ikke gjorde en forskjell, men etter å ha sett filmene ble forbauset at de faktsik gjorde det. Det er jo samfunnet som har indoktrinert inn disse forskjellene og vi mennesker fortsetter ubevist og handle deretter. Det må ei bevistgjøring til samt ei endring av holdning for å endre denne skveiheten, mener nå jeg=) Forresten, har du lest "Beretninger om beskyttelse" av Erik Fosnes Hansen? Grunnen til at jeg spør er fordi jeg ser på siden din at du har lest "Salme ved reisens slutt". "Beretninger om beskyttelse" er en av de beste bøkern jeg har lest=)

Monica Five Aarset said...

Den prosjektet hvor de filmet barnahger og førskolelærere har jeg også lest om - lurer på om undersøkelsen var gjort i Sverige. Hm, tror jeg skal lese om den på nytt. Med barn i barnehage selv ser jeg en del ganske håpløse tendenser til kjønnet "oppdragelse".

Ja jeg har lest "Beretninger om beskyttelse" - utrolig bra. "Salme..." grep meg nok enda mer, men det tror jeg henger sammen med at jeg leste den i en veldig følsom ungdomsperiode. Har lest alt av E.F.H bortsett fra den nyeste som jeg ikke "tør" lese for jeg vil ikke bli skuffet. Leste den første boken han skrev da han var 18(?) "Falketårnet" mens jeg gikk på ungdomsskolen og falt for den også. Har ikke lest den siden jeg skrev særoppgave om ham på videregående for ca 20 år siden, men husker fremdeles (tror jeg ) siste setningen i "Falketårnet": "Da løftet faren hånden og slo for første gang" (eller noe i den duren...)

Anonymous said...

Dette stod i VG idag, du har sikkert lest den; 1 av 2 mener Kvinner som flørter har skyld i voldtekt:
http://www.vgb.no/permalink.php?blog=1207&art=196307&no_cache=1

Jeg ble meget skuffa da jeg leste den, men samtidig så er jeg ikke overrasket.

Pst. har lest falketårnet, veldig bra ja=) Har ikke lest "Salme ved reisens slutt" men skal gjøre det etterhvert. Har den siste boken hjemme så skal begynne på den snart=)

Monica Five Aarset said...

Har ikke rukket å lese om Amnestys undersøkelse ennå, men hørte om den på radio på vei til jobb - og jeg hørte en diskusjon mellom Stoltenberg og siv Jensen om undersøkelsen. Ja, det er skuffende og ganske alarmerende. Skuffende, men ikke uventet er også Siv Jensens holdning: "vi må alle passe oss og det er innvandrerene som har skylda". Skal prøve å skrive en post om det i dag hvis jeg rekker

Anonymous said...

ikke nok med at resultatet fra rapporten er skremmende, men at nestleder i FRP, Ellingensen går ut å bare bekrefter det rapporten sier; at neandertalholdninger lever i beste velgående:

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=150567

det er dette jeg mener med holdningen som er å finne i prostitusjon og voldtekt, samt pornoen. Morsomt sagt av Oktay Dahl(H): "Det viser at flere menn trolig burde ha mer kontakt med kvinner enn å se på porno." Dette tror jeg er meget viktig da mange er "flaska" opp på pornoen uten andre innfallsvinkler bortsett fra seksualundervisningen på skolen som stort sett går i "hvordan unngå å få kjønnsykdomer" og "unngå å bli gravid".