Sunday, April 22, 2007

Antropologer i bilder: Margaret Mead


Dette er et bilde av den kjente antropologen Margaret Mead og en ikke navngitt kvinne fra Samoa. Bildet er såvidt jeg vet fra Meads feltarbeid på Samoa på 1920-tallet. Dette er kanskje veldig intern antro-humor, men jeg ler godt hver gang jeg ser dette bilde. Hvem studerer hvem her? Lurer på om hun følte seg like kjeitete som hun ser ut? Bildet er et godt eksempel på hvor lokete og malplassert man av og til føler seg på feltarbeid - samtidig som det er et klassisk "antropolog med sine informante(r)"-bilde.

Tror jammen meg at jeg skal starte en liten føljetong med bilder av kjente antropologer på feltarbeid.

2 comments:

Cicilie said...

Hei Monica!

Det var et morsomt innlegg - kjeitete, lokete og malplassert er en god beskrivelse... Men heldigvis ikke hele tiden :)

Mitt favorittbilde av antropolog i arbeid er av Evans-Pritchard sittende på en stol i tropehjelm og kakhishorts, omgitt av "the natives". Det er et godt bilde på tidligere tiders antropologi, men noen ganger lurer jeg på hvor langt samfunnsfagene virkelig har greid å bevege seg bort fra en sånn posisjon.

Hilsen Cicilie

Monica Five Aarset said...

Hei Cicilie
He-he. Så akkurat det bildet av Evans-Pritchard da jeg googlet litt i sted. Fantastisk bilde. Det er også et par av malinowski i kritthvite klær med runde bilder og notatblokk og en gjeng med trobriandere sittende rundt seg som er ganske fantastike.

Du har nok rett i at samfunnsfagene ikke har kommet så mye lengere. En ting som ikke ser ut til å ha forandret seg så mye er det eierskapet mange antropologer føler til "sitt felt" og "sine informanter". Ble akkurat spurt av en professor om ikke jeg syntes det var vanskelig at andre antropologer eller hovedfags studenter studerte "mitt felt" og "min gruppe"....

ps. jeg sender deg en privat mail i morgen:-)